Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Devlet Başkanı Herzog'un görüşmesinde ekonomik işbirliği ön plana çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Devlet Başkanı Herzog'un görüşmesinde ekonomik işbirliği ön plana çıktı
İsrail Devlet başkanı Isaac Herzog, 2007 yılından bu yana Türkiye ile İsrael arasındaki en üst düzey ziyaret için bugün Ankara'ya geldi. Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önce baş başa ardından heyetlerle birlikte görüşme yaptı.
İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basında toplantısında iki liderin enerji konusunda yapılacak işbirliğine öncelik vermesi dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin son yıllarda sahip olduğu ve aslında Doğu Akdeniz'de özellikle de Yunanistan'la gerilim yaşanmasına yol açan sismik araştırma ve sondaj gemilerine değinerek "Bu çalışmaları işbirliğimizle birlikte hayata geçirebiliriz" dedi.
Bu ziyaretin ardından kısa bir süre sonra önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in İsrail'e ziyaret gerçekleştireceğini açıklayan Erdoğan, "Daha önce başlatılmış olan enerji konusundaki işbirliğini yeniden hayata geçirmek için bu bir fırsattır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı:
"2022 senesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara taşıyacağıma inanıyorum. Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ettim. Türkiye böylesi projeleri hayata geçirebilecek tecrübe ve kapasiteye sahiptir. Son günlerde bölgemizde yaşanan gelişmeler enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Turizm, bilim, ileri teknoloji, tarım, sağlık ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi işbirliği imkanlarına sahibiz."
Herzog ise daha temkinli bir lisan kullanarak son yıllarda zarar gören ilişkilerde yeni bir sayfa açılacağını umduğunu ve bunun karşılıklı eylemlerle kanıtlanacağını belirtti.
Devlet Başkanı Herzog'un bando, top atışları ve mehter takımı eşliğinde görkemli bir törenle karşılandıktan sonra üç saat süren görüşmenin ertesinde akşam yemeğine katıldı. Beştepe'de verilen yemekte Hahambaşı Rav İsak Haleva ve çok sayıda Türkiye Yahudi Toplumu mensubu katıldı.