NOEL, BU YIL İLK KEZ UKRAYNA'DA 25 ARALIK'TA KUTLANDI

NOEL, BU YIL İLK KEZ UKRAYNA'DA 25 ARALIK'TA KUTLANDI

25 Aralık'ta Katolik ve kısmen Ortodoks dünyası İsa'nın Noelini kutluyor. Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nda düzenlenen Noel Ayini sırasında Papa Francis, dünya barışının ihtiyacına odaklanarak, "Bu gece kalplerimiz, Barış Prensi'nin hala boş savaş mantığıyla, silahlı güçlerle reddedildiği Beytüllahim'de" dedi.

Gazze'deki duruma değindi ve şimdi "Tanrı'nın iyiliğinin reddedildiğini" söyledi. Papa bundan önce Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Noel töreni, Piskopos Giuseppe Pazzoto liderliğindeki Tiflis'teki Tanrı'nın Annesinin Göğe Yükseliş Katolik Kilisesi'nde düzenlendi.

Tören töreni Batum'daki Kutsal Ruh Katolik Kilisesi'nde de düzenlendi. Padre Gabriele Bragantini tarafından yönetildi.

Devlet Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileri, kendi hazırladıkları rapora göre, Noel ve yılbaşında kilisede toplanan cemaat ve din adamlarını tebrik ederek, barış içinde bir ülkede yaşamalarını dilediler.

Noel ayrıca Gürcistan'daki Evanjelist Lüteriyen Kilisesi'nde de kutlandı.

Ukrayna'da bu yıl ilk kez Noel 25 Aralık'ta kutlandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Kiev-Pechory Lavra'nın avlusunda halka seslendi.

1 Eylül 2023'ten itibaren Ukrayna Rum-Katolik Kilisesi, sabit  tatilleri kutlamanın yeni bir tarzına geçti. Bu karar, birçok inanlının talebi üzerine Yunan Katolik Kilisesi Meclisi (UGCC) tarafından verildi.