ÜNYE’Lİ BÜROKRAT İLK KİTABINI ÇIKARTTI

ÜNYE’Lİ BÜROKRAT İLK KİTABINI ÇIKARTTI

TBMM Dışilişkiler ve Protokol Başkanlığında  görevli Ünye’li bürokrat Kenan Arpacıoğu; “ TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA DÜŞÜNCE KURULUŞLARI” isimli kitabını okuyucularla buluşturdu.

TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanlığında Şef olarak görev yapan, Kenan Arpacıoğlu’nun son kitabı Avrupa Konseyi’nde görücüye çıktı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 2022 Yılı Sonbahar Oturumu nedeniyle AKPM Türk Delegasyonu Sekreteri olarak Strazburg’da bulunan Arpacıoğlu, kitabını AKPM Türk Delegasyonu Üyeleri, Avrupa Konseyine akredite Türk gazeteciler ve Strazburg’da yaşayan Türkler ile paylaştı.

AKPM ile ilgili kısımlar içeren ve düşünce kuruluşlarının politika üretimi ile algı yönetiminde önemli bir araç olduğunu ortaya koyan “Türk Dış Politikasında Düşünce Kuruluşları: Kurumsallaşma ve Stratejik Düşünce (1961-1989)” başlıklı kitabın Avrupa Konseyi’nde sahne alması oldukça anlamlıydı. Çalışma hem AKPM’deki çalışmalar hem de Türk Sivil Toplum Kuruluşları için yararlı görüldü.

ARKA KAPAK YAZISINDAN

Söz konusu dönemlerde (1961-1989) bu kuruluşlar merkezi hükümet ile yakın iş birliği içinde hareket etmiştir. Hatta bunlardan SİSAV, bir dönem adeta bir devlet kuruluşu gibi hareket etmiş, darbe sonrası Avrupa kurumları ile ilişkileri düzeltme misyonu üstlenmiştir. Darbe sonrası milletvekili heyeti gönderilemediği dönemde SİSAV mensuplarından oluşan bir heyet, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) toplantılarına katılarak Türkiye’yi temsil etmiştir. Aynı zamanda bir ‘halkla ilişkiler’ ve ‘kamu diplomasisi’ misyonu üstlenen düşünce kuruluşları, her ne kadar kendilerini bağımsız ilan etseler de dünyada olduğu gibi Türkiye’de de düşünce kuruluşlarının kahir ekseriyetinin bir ideolojiye, siyasi partiye veya sermaye grubuna yakın durduğu görülmüştür. Bu kitabın muhteviyatı, geçmişten günümüze gelinen nokta için bir tespit niteliğinde olurken aynı zamanda bir gelecek perspektifi sunmayı hedeflemiştir. 

Dr. Kenan ARPACIOĞLU, 1985 Ünye/Ordu doğumlu. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümünden mezun oldu. Polis Akademisi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nden "Bir Yumuşak Güç Aracı Olarak Kamu Diplomasisinin Terörle Mücadelede Uygulanması" başlıklı tezi ile yüksek lisans derecesi aldı. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Tarih Anabilim Dalı, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Programı’nda doktora çalışmalarını sürdürdü ve “Türk Dış Politikasında Düşünce Kuruluşları: Kurumsallaşma ve Stratejik Düşünce (1961-1989)” başlıklı tez çalışması ile mezun oldu. Terörle mücadele, diplomasi, tarih ve sinema konularında yazıları bulunmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Amerikan Kongresi başta olmak üzere pek çok staj ve eğitim programına katıldı. Bir süre siyasi danışmanlık görevinde bulundu. Halen TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanlığı bünyesindeki memuriyetine Şef olarak devam etmekte olup; aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu Sekreteri olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup; evli ve iki çocuk babasıdır.