GÜRCİSTAN BÜYÜKELÇİSİ: TİCARETTE 2023 HEDEFİNE ŞİMDİDEN ULAŞTIK

GÜRCİSTAN BÜYÜKELÇİSİ: TİCARETTE 2023 HEDEFİNE ŞİMDİDEN ULAŞTIK

Türkiye ve Gürcistan, 2023 yılı için hedef koyduğu 3 milyar dolarlık ticaret hacminin 2.8 milyar dolarlık kısmını şimdiden gerçekleştirdi. Gürcistan’ın Türkiye Büyükelçisi, bu rakamların iki ülke arasındaki ilişkilerde nitelik sıçramasına neden olacağını söyledi.

Türkiye ile Gürcistan arasında başta enerji nakli olmak üzere turizm ve doğrudan yatırım alanında birçok yeni işbirliği fırsatı bulunuyor. 2021 yılında bir araya gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, 2023 yılı için iki ülke arasındaki ticaret hacmini 3 milyar dolar olarak hedeflediklerini duyurmuştu. Geçtiğimiz yıl 2.81 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini artırmak için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Gürcistan’ın Türkiye Büyükelçisi Giorgi Janjgava, İstanbul Ticaret Odası’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, iki ülkenin işbirliği potansiyeli değerlendirildi. 

YÜZDE 30 ARTIŞ

İki ülkenin dış ticaretinde ortaklık oranı her geçen yıl artıyor. Buna göre Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret cirosu, geçtiğimiz yıl bir önceki seneye göre yüzde 30 arttı ve 2.81 milyar dolar oldu. Büyükelçi Giorgi Janjgava, bu rakamın iki ülke arasındaki en yüksek tarihi endeks olduğunu ifade etti. Büyükelçi Giorgi Janjgava, ülkesine dair yatırım ortamı verilerini de paylaştı.

YATIRIMCI TÜRKİYE

Dünya Bankası 2020 verilerine göre Gürcistan, kolay iş yapılabilecek ülkeler sıralamasında dünyanın 7. ülkesi olarak kayıtlara geçti. Ekonomik Özgürlük Endeksi 2022 verilerine göre Gürcistan, dünyanın en özgür 26. ülkesi olarak yer alıyor. Yolsuzluk Algılama Endeksi 2021 yılı verilerine göre ise Gürcistan, 180 ülke arasında 45. sırada bulunuyor. Ülkede özellikle sanayi alanında doğrudan yatırımcı bulunurken, Türkiye Gürcistan’ın en büyük 7. doğrudan yatırımcı ülkesi konumunda. 

ORTAK YATIRIMLAR

Büyükelçi Janjgava, ortak yatırımların iki ülke ticaretindeki olumlu yansımasına da değindi. Janjgava, şu bilgileri paylaştı: “Ortak yollarla uygulanan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı gibi bölgesel enerji projeleri iki ülke için büyük önem taşıyor. Bu konudaki aktif işbirliklerimiz sonuna kadar devam ediyor. Güney Gaz Koridoru projesinin (TANAP ve TAP) uygulanması ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi de iki ülke için büyük önem arz ediyor.”

SEVKİYAT SÜRESİ

Demiryolu projesinin iki ülke lojistik işbirliği açısından da önemine değinen Janjgava, projelerle sevkiyat sürelerinin kısaldığına değindi. Janjgava, “Demiryolu projesi Gürcistan ve Azerbaycan sevkiyat süresini 35 günden 15-17 güne indiriyor ve teslimat süresini kısaltıyor. İlk aşamada, projenin kapasitesinin yılda 5 milyon ton kargo olması, sonra 15 milyon tona çıkarılması öngörülüyor. Projenin yılda 1 milyon yolcu taşıması hedefleniyor” diye konuştu.

İŞ POTANSİYELLERİ

Gürcistan, özellikle verimli su kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Ülkede çok sayıda akarsu bulunuyor. Bu akarsular, taşımacılık için uygun olmamasına rağmen hidroelektrik santraller açısından önemli potansiyeller barındırıyor. Ülkede 850’den fazla göl, yarısından fazlası termal olmak üzere 2 bin civarında da mineral su kaynağı bulunuyor. Dünyanın sayılı su kaynaklarına sahip olan Gürcistan, bu su kaynaklarının yüzde 10’unu kullanıyor. Ülkede bu alanda önemli iş potansiyeli olduğu kayıtlarda yer alıyor.

TURİZM ÜLKESİ

Gürcistan, turizm konusunda önemli destinasyonlara ev sahipliği yapıyor. Özellikle bakir doğası ile doğa turizminin önemli merkezlerinden biri olan ülkede turizm, hizmetler sektöründe liderliği üstleniyor. Ülke ekonomisinin yüzde 51.4’ünü hizmetler oluştururken, sanayi sektörü GSYH’nin yüzde 41.6’sını oluşturuyor. DEİK 2022 Gürcistan Ülke Raporu’na göre ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 38’i finans sektörüne yapıldı.