Gürcistan Cumhurbaşkanı - Gürcistan diasporasının Gürcistan ekonomisine yatırım yapması vatanseverliğin bir ifadesidir ve ülkenin büyüyen ekonomisinin kalkınmasına katkıda bulunacaktır.

Gürcistan Cumhurbaşkanı - Gürcistan diasporasının Gürcistan ekonomisine yatırım yapması vatanseverliğin bir ifadesidir ve ülkenin büyüyen ekonomisinin kalkınmasına katkıda bulunacaktır.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, Gürcistan Cumhurbaşkanı himayesinde bu yıl ilk kez düzenlenen "Gürcistan Diaspora Ekonomik Forumu" nun açılışını bugün yaptı.

Online formatta düzenlenen forum, Gürcistan'ın iş ortamı, yatırım potansiyeli, özel yatırım teklifleri ve programları hakkında yurtdışında yaşayan yurttaşlarla bilgi paylaşmayı amaçlıyor.

Forum, Gürcistan'ın ekonomik kalkınması ve uluslararası toplumla yakınlaşma sürecinde Gürcistan diasporasının rolünü vurguladı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı'na göre, faaliyetlerinin temel önceliklerinden biri diaspora ile ilişkileri sürdürmek ve güçlenmesini teşvik etmektir, bu nedenle siyasi güçlerin parlamento temsiline diasporanın katılımı konusunda çalışması önemlidir. 

Cumhurbaşkanına göre, sadece iki gün önce, Gürcistan Parlamentosu, Gürcistan vatandaşlığını geri alma veya elinde tutma hakkını kullanma süresini iki yıl uzattı. "Parlamento üyesi olarak görev yaptığım dönemde başlatılan çifte vatandaşlıkla ilgili konularda uzun yıllardır liderliğim altında çalışıyorum. "Bugün bile, Gürcistan Cumhurbaşkanı olarak, bu konularda devlet kurumlarıyla çalışmaya devam edeceğim" - Başkan dedi.

"Bugün bu foruma ev sahipliği yapmak ve bu forumu açmak benim için büyük bir onur! 
Yüz yıl önce, özgür ve demokratik bir Gürcistan'ın işgalinden sonra, siyasi, ekonomik ve kültürel alanların önemli temsilcileri Sovyet tiranlığından kurtuldu ve Gürcistan'ın siyasi göçünü yarattı. Ailem de onların arasındaydı. 
Ayrılmalarının bir teslimiyet olmaması çok önemli. Gürcistan Anayasası ilkelerinin ve demokratik bir dünyada bağımsızlık mücadelesinin bir devamıdır.  

Gürcistan'ın çıkarlarını sürekli savunmaları, Avrupa ve Amerika'da hala aktif olan güçlü ve enerjik bir toplum yarattı. 
Bugün, 100 yıl sonra, Gürcü diasporası daha geniş ve toplumun tüm alanlarındaki etkinliklere aktif olarak katılıyor - yazarlar, besteciler, dansçılar, aktörler, iş adamları, tasarımcılar, bilim adamları, öğretmenler ve öğrenciler, sporcular, vatan sevgisi. Her biriniz milletimizin elçisisiniz ve adınız ve başarınız her birimize yansıyacak. 

Başkanlığımdan beri, diasporamızla ilişkileri sürdürmeyi ve güçlendirmeyi en önemli önceliklerimden biri haline getirdim. Ziyaret ettiğim her ülkede, göç ve anavatan arasındaki bağları güçlendirmenin yollarını görmek için diasporamızın temsilcileriyle ve yurtdışındaki Gürcü öğrencilerle görüştüm. 

Siyasi güçleri diasporanın parlamento temsiline katılımı konusunda çalışmaya çağırdım. Sadece iki gün önce, Gürcistan Parlamentosu, Gürcistan vatandaşlığını geri alma veya elinde tutma hakkını kullanma süresini iki yıl uzattı.  
Uzun yıllardır, milletvekili olarak görev yaptığım süre boyunca başlatılan, liderliğim altında çifte vatandaşlıkla ilgili konularda çalışıyorum. Bugün bile Gürcistan Cumhurbaşkanı olarak bu konularda devlet kurumlarıyla çalışmaya devam ediyorum. Vatandaşlık alma koşullarını daha da basitleştirmek çok önemlidir.

COVID-19 salgını tüm dünyayı etkiledi. Şimdi, daha önce hiç olmadığı gibi, mevcut durumun üstesinden gelmek için dayanışma önemlidir. Pandemi, en azından geçici olarak öncelikleri de değiştirdi. Yine de bu krizi fırsata dönüştürmenin yollarını öğrenmemiz gerekiyor. Birlikte çalışırsak, Gürcistan küresel salgının ardından konfigürasyondaki bir değişiklikten faydalanacaktır. 

Gürcistan, AB'den Çin'e dünyanın en büyük pazarlarıyla serbest ticaret anlaşmalarına sahiptir. Hindistan, ABD, Güney Kore ve diğer ülkelerle benzer bir anlaşma üzerinde çalışılıyor. Bölgemiz Doğu ile Batı'nın kesişme noktasında yer alır ve bir iletişim ve ticaret merkezidir. Gürcistan bölgede istikrar, demokratik ve ekonomik kalkınma adasıdır.

Salgına rağmen, Gürcü halkı dirençlidir ve küresel ekonomik gerilemeye rağmen, binlerce yaratıcı girişime ve çok sayıda yenilikçi genç girişimciye sahip olan Gürcistan ekonomisi, katılımınızla iyileşmeye devam ediyor. 

Diaspora tarafından yapılan yatırım, ülkenin ekonomik büyümesine ve bölgelerin ekonomik olarak güçlenmesine katkıda bulunur ve bir dereceye kadar dayanışmanın bir göstergesidir.

Gürcistan ekonomisine yatırım yapmak, aynı zamanda çeşitli ve büyüyen bir ekonominin gelişmesine katkıda bulunan bir vatanseverliğin ifadesidir. Pandemi azaldığında ve dünya aktif ritmine döndüğünde, sizin gibi yatırımcıların Gürcistan'ın bölgesel ve ulusal kalkınmasına katılımını kolaylaştırmak için diaspora üyeleri ve sizinki gibi diaspora temsilcilerinden potansiyel yatırımcılarla görüşmeye devam edeceğim. 
Konferansa katılan ajanslar bugün Gürcistan'a yatırım yapmanın avantajlarını ve stratejilerini sunacaklar. Benim yönetimim sözde ile doğrudan bağlantı kurmak için onlarla birlikte çalışıyor. "Yatırımcıdan Ekonomiye" bir boru hattı oluşturuldu ve yatırımcılar yeni başlayanlarla doğrudan temasa geçti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı himayesinde, Gürcistan Hükümeti ve özel sektör işbirliği ile Uluslararası Göç Örgütü tarafından düzenlenen bu son derece önemli forumu bir kez daha memnuniyetle karşılıyorum.

Bu türden ilk toplantı, ancak sadece çevrimiçi formatta değil, daha fazla etkinlik bekliyorum. 

Gürcistan Cumhurbaşkanı forum katılımcılarına, "Dünyanın yeniden açılmasından sonra, Gürcistan'ı ve onun en büyük potansiyelini yeniden keşfetmek için sadece Tiflis'te değil, Gürcistan'ın farklı bölgelerinde de benzer forumlara ev sahipliği yapacağımı umuyorum."

Diaspora Ekonomik Forumu çerçevesinde dört tematik oturum düzenlendi. Katılımcılara imalat, ticaret, tarım, turizm ve inovasyon alanlarında ulusal, yabancı ve uluslararası donör kuruluşlar tarafından desteklenen programlar hakkında bilgi verildi.