GÜRCİSTAN'DA LARİ DEĞER KAZANIRKEN, TÜRKİYE'DE BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI YÜKSELİYOR: GÜRCİSTAN'DA ENFLASYON SIFIRA İNDİ!

GÜRCİSTAN'DA LARİ DEĞER KAZANIRKEN, TÜRKİYE'DE BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI YÜKSELİYOR: GÜRCİSTAN'DA ENFLASYON SIFIRA İNDİ!

Bundan sadece 7 yıl önce 1 Gürcistan Larisi 1,2 TL’ydi. Bugün ise 10 kat değerelenerek 10,4 TL’ye çıktı. Türkiye’de neredeyse her gün zam gelen benzin ve motorin fiyatları ise Gürcistan’da daha ucuz. Ülkede enflasyon ise sıfıra düştü.

Türkiye’de neredeyse her gün benzin ve motorine zam geliyor. Gelen zamlarlam birlikte benzinin litresi 36,14 TL motorini litresi ise 38,34 TL oldu. Bu artışların arkasında hem TL’nin değer kaybı hem de petroldeki fiyat artışları etkili oluyor. Türkiye’nin komşusu Gürcistan’da ise ekonomi çok iyi değil ancak ülkenin para birimi Lari, TL’ye göre 7 yılda neredeyse 10 kar değer kazandı. Türkiye’nin bir zamanlar ucuz işgücü gözüyle baktığı Gürcistan’da bir litre benzinin fiyatı, Türkiye’den daha ucuz! Türkiye’de litresi 36,14TL olan benzinin fiyatı Gürcistan’da 2,92 Lari yani 30,90 TL. Öte yandan litre fiyatı 40 TL’ye dayanan motorinin litresi Batum’da 20,28 TL’ye satılıyor. 750 Lari (7800 TL) asgari ücretin verildiği ülkede enflasyon ise ekside seyrediyor. Ülkenin istatistik kurumun haziran ayı enflasyonu yüzde -0,7 gelirken temmuz ayında ise enflasyon yüzde 0 (sıfır) oldu.

10 Kat daha değerli ama daha ucuz

TL, Gürcistan Larisi karşısında her ne kadar 10 kat değersiz olsa bile, Gürcistan’da bir litre benzinin fiyatı, Türkiye’den daha ucuz. Türkiye’de akaryakıtın seçimden bu yana artış oranı yüzde 82’ye tırmanması bekleniyor. Gürcistan’da türüne göre bir litre akaryakıt, 3.65-2.72 (37-28,20 TL) Lari arasında değişiyor.