Rusya, Zengezur’da askeri üs kurdu!

Rusya, Zengezur’da askeri üs kurdu!

Azerbaycan’ın II. Karabağ Savaşı sonrası imzalanan anlaşmada kara yoluyla Nahçıvan’ı ülke topraklarına bağlamak istediği Zengezur bölgesinde Rus askeri üssü kuruldu. Rusya’nın stratejik anlamda önemli bir nokta olan Zengezur’da Azerbaycan’ın açmak istediği koridora karşı bir hamle yapıp yapmadığı merak konusu olurken; Azerbaycan basınına yansıyan haberlerde askeri üste Ermenistan ve Rusya bayrakları yer aldı.

Azerbaycan ve Ermenistan’ın II. Karabağ Savaşı’nın ardından imzaladığı ateşkes anlaşması sonrasında bölgede etkinliğini artıran Rusya, Zengezur bölgesinde yeni bir askeri üs kurdu. Azerbaycan basınında yer alan haberlere göre askeri üs, Zengezur vilayetinin Sisyan yakınlarında yer alıyor. Üste, Rus Hava Kuvvetlerine ait helikopterlerin yer aldığı ve birkaç yüz Rus askerinin bulunduğu tahmin ediliyor.

RUSYA, KRİTİK ZENGEZUR BÖLGESİNDE ASKERİ ÜS KURDU!

Askeri üsle ilgili paylaşılan görsellerde, tesiste Rus Hava Kuvvetlerinin helikopterlerinin konuşlandırıldığı görüldü ve Rus ve Ermeni bayrakları asıldı.

RUSYA SAVUNMA BAKANI, AYNI GÜN KARABAĞ’DAKİ ERMENİ TERÖRİSTLERLE GÖRÜŞTÜ!

Öte yandan, Ermenistan Savunma Bakanı V. Harutyunyan’ın geçen hafta, Ermenistan’da ikinci bir Rus askeri üssünün konuşlandırılmasından bahsettiği bildirildi. Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanan II. Karabağ Savaşı sonrası imzalanan ateşkes anlaşmasıyla bölgede askeri etkinliğini artıran Rusya’nın 102. üssünü genişletmek ve güçlerinin bir kısmını Zengezur’da konuşlandırmak istediğini söyleyen Arutyunyan, görüşmelerin sürdüğünü duyurdu. Ayrıca Rus basını, bugün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Arutyunyan arasında Karabağ’daki durum hakkında görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

AZERBAYCAN, ZENGEZUR’DAKİ KORİDORUN TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için Zengezur koridorundan faydalanılmasını önermişti. 10 Kasım 2020’de imzalanan ateşkes anlaşmasına göre, Azerbaycan’ın Zengezur’da bir koridor açarak, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan ana karasını birbirine bağlayacağı biliniyordu. Bu koridor, aynı zamanda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki direkt kara yolu imkanı sağlayacak.