Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Janjgava: Türkiye, Gürcistan'ın egemenliğini her daim destekledi

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Janjgava: Türkiye, Gürcistan'ın egemenliğini her daim destekledi

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Janjgava, "Dost ve stratejik ortağımız olan Türkiye, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü, ayrıca Avrupa-Atlantik kurumları ile bütünleşme çabalarını tüm uluslararası platformlarda her daim desteklemektedir." dedi.

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Giorgi Janjgava, Gürcistan'ın Ankara'da ilk büyükelçiliğinin açılışının 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

31 Ocak 1921'in akşamında, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti Kurucu Meclis Başkan Vekili ve deneyimli siyasetçi Simon Mdivani'nin, Gürcistan'ın Ankara büyükelçisi olarak atanmasının ardından beraberindeki heyetle trenle Ankara'ya geldiğini aktaran Janjgava, Gürcü heyetiyle beraber TBMM bünyesinde oluşturulan ilk hükümetin Hariciye Vekili Bekir Sami'nin de Gürcistan'dan Türkiye'ye seyahat ettiğini belirtti.

Gürcü misyonunun açılmasının 100'üncü yıl dönümü

Gürcü heyetinin Ankara'ya yaptığı seyahatin bazı önemli anlarının milli mücadele dönemi yazarlarından Halide Edip Adıvar'ın anılarında ve "Türk'ün Ateşle İmtihanı" romanında da yer aldığına dikkati çeken Janjgava, Adıvar'ın 1921'in Ocak ayında Eskişehir'de bir otelde Mdivani ile karşılaştığını söyledi.

Janjgava, o zamanki Gürcistan Ankara Diplomatik Misyonunun, şehrin dışında kalan Cebeci semtinde açıldığını kaydetti.

Mdivani'nin, Ankara'ya gelişinden çok kısa zaman sonra 8 Şubat 1921'de, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti adına TBMM Reisi Mustafa Kemal Atatürk'e güven mektubunu sunduğunu belirten Janjgava, "Bu olay, TBMM Başkanı'na ilk güven mektubu sunan yabancı elçinin Gürcistan temsilcisi olması bakımından fevkalade önem taşımaktadır. Mdivani de bütün yaşamı boyunca yeni Türkiye'nin hürriyetini tebrik eden ilk elçi olmaktan gurur duymuştur." ifadesini kullandı.

Türkiye, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini her daim destekledi"

Janjgava "Ankara'da Gürcistan'ın ilk diplomatik temsilciliğinin açılması ve 8 Şubat 1921 tarihinde Gürcü elçi tarafından Türkiye Hükümeti'nin Reisi'ne güven mektubunun sunulmasının 100'üncü yıl dönümünde, Türkiye Cumhuriyeti'nde büyükelçi olarak Gürcistan'ı temsil etme şerefine nail olduğum için onur duymaktayım." dedi.

"Kovid-19'la mücadele sürecinde Türkiye'ye desteklerinden ötürü teşekkür ederim"

Büyükelçi Janjgava "Bu fırsattan yararlanarak, Türkiye Cumhuriyetine seslenip, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı olan mücadelemiz sürecinde desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim." dedi.

Yakın zamanda Gürcistan’a giriş izni verilen ülkeler kapsamına Türkiye'nin dahil edildiğini bildiren Janjgava, bu kararın da iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık ve iyi komşuluk temellerine dayandığını bir kez daha gösterdiğini kaydetti.