"SARP SINIR KAPISI'NA ALTERNATİF KAPILAR DÜŞÜNÜLEBİLİR"

"SARP SINIR KAPISI'NA ALTERNATİF KAPILAR DÜŞÜNÜLEBİLİR"

Türkiye'nin Kafkas ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerine sınır kapısı olan Sarp Sınır Sapısı'nda, bölgede başka bir alternatifi olmaması nedeniyle yoğunluk yaşanması hem bölge halkının hem de nakliye sektörünün tepkisine neden oluyor.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu üyesi Alişan Ender Topaloğlu, Sarp Kınır Kapısı'ndaki yoğunlukla ilgili " Sarp Sınır Kapısı'nın önemi yüksek ve yükü ağır. Bu nedenle Sarp Sınır Kapısı'na alternatif kapılar düşünebiliriz. Artvin'in Borçka ilçesinde bulunan (Muratlı) Maradit Sınır Kapısı'nı düşünebiliriz ve bu konuda çalışma yapılabilir. Maksat isteyen istediği kapıyı kullanabilsin ve Sarp Sınır Kapısı'nın da yoğunluğunu ortadan kaldıracaktır. Eğer bu kapı açılmaz ise insanlarımızın dediği gibi 'Sarp Sınır Kapısı çalışmıyor' ve 'Gürcistan araba almıyor' gibi söylemler olacaktır, bu gibi sıkıntıların yaşanması devam edecektir" dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu üyesi Alişan Ender Topaloğlu açıklamasında; "Sürecin analizini yapacak olursak, biliyorsunuz öncesinde pandemi ve arkasından Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte, Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan Sarp Sınır Kapısı'nın önemi artmış oldu. Rusya'ya ve Ukrayna'ya giden lojistik araçlarımızın özellikle Bulgaristan üzerinden geçen ve Kapıkule sınır kapımızı kullanamıyorlardı. Şimdi ise bu kapılardan ziyade Sarp Sınır Kapımıza yönlendirilmesiyle birlikte sarp sınır kapımızın önemi arttı.

"SARP SINIR KAPISINA ALTERNATİF OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN KAPILAR, KIŞIN AĞIR ŞARTLARDA HİZMET VEREMİYOR"

Aynı zamanda Sarp Sınır Kapımıza alternatif olan Çıldır-Aktaş ve Ardahan-Posof kapımız da var ama kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle dördüncü aydan itibaren tercih edilmesinden dolayı, Sarp Sınır Kapısı'nın önemini artırıyor. Ama bu değildir ki bu yoğunluğun bizim gümrük kapımızdan kaynaklı olduğunu göstermiyor. Gümrük kapımız rutin bir şekilde çalışıyor. Özellikle Gürcistan'da özellikle yaz aylarında artan turizmle birlikte şu anda Zeztafoni bölgesinde otobanda yol çalışması var ve beraberinde Gürcistan'a özellikle Rusya, Azerbaycan'dan turizm amacıyla gelen insanların küçük araçları tercih etmesi, sınırda yoğunluk oluşturuyor. Bu nedenle de Gürcistan, Türkiye'den giden tırları Batum'da gece saat 12.00 ye kadar bekletiyor. Sonrasında da gece geçişine izin vermesi sebebiyle bölgede tır yoğunluğunun yaşanmasına neden oluyor. Tır yoğunluğunun sebebini, 'gümrük çalışmıyor' diyerek açıklamak haksızlık olur diye düşünüyorum.”dedi.