GÜRCİSTAN’DA SEÇİMİN ARDINDAN…

GÜRCİSTAN’DA SEÇİMİN ARDINDAN…

Sevgili okurlarım;

Geçtiğimiz hafta sonu Gürcistan Parlamento seçimleri gerçekleşti.Seçimleri mevcut iktidar partisi olan Gürcü Hayali (GD) Partisi yeniden tek başına iktidar olarak kazandı. Yapılan seçimlerde muhalefet partileri tarafından hile yapıldığı için protesto edilse de seçimleri Gürcü Hayali (GD) Partisinin kazandığı görülüyor.

Gürcistan Türkiye’nin hem komşusu hem de en iyi anlaşabildiğimiz (nazar değmesin) müttefikimiz olan dost ülke. Mevcut hükümet bu ikili ilişkileri önemseyerek yürütmekteydi. Seçimlerin ardından yapılan açıklamalarda da aynı hassasiyeti sürdürecekleri görülüyor.

Gürcistan hükümeti sürdürdüğü politikalarla Nato yanlısı aynı zamanda da Avrupa Birliği üyeliğine aday olan ülke statüsünde.Ülkenin ekonomisinde her ne kadar yerli sermaye ile yatırımlar yapılsa da önemli yatırımların özellikle Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yapıldığı bilinmekte. Ülkenin bir çok alanda yaptığı yatırımlar göz önüne çıksa da pandemi sürecinde sağlık alanında yaptıkları yatırımların yetersiz olduğu aldıkları önlemler nedeniyle göz önüne çıktı.Ancak ekonomi başta olmak üzere hükümet tüm zorluklara rağmen  vatandaşa 7 aydır doğalgaz ve elektrik desteği vermekte.

Gürcistan hükümeti her ne kadar vatandaşının yanında olmaya çalışsa da  yeni dönemde küresel ekonomik krizden etkileneceği ortada.Yine Türkiye’nin de hassas olduğu konuların başında gelen Gürcistan’da yaşayan Gürcü Ermenilerin özerklik taleplerinin sorun olmaması için hükümetin önemli kararlar alması gerekmekte.

Gürcistan hükümetine yeni seçimlerin hayırlı olmasını dilerken,atılacak adımlarla iki ülkenin daha da güçlenmesini temenni ediyorum…